Excel formules en cellen

Excel formules en cellen. In dit artikel geef ik je wat basisinformatie over Excel en het gebruik van formules. Excel is in de basis een rekenprogramma. Het wordt vaak ook wel een “spreadsheetprogramma” genoemd. Met het Engelse word spread wordt “tekst over meer kolommen” bedoeld. En met de term “sheet” bedoelen we een vel of blad. Je kunt een spreadsheet vergelijken met een groot vel ruitjespapier. En in elk vakje (ruitje) kun je iets noteren. Bijvoorbeeld een getal of een stukje tekst of 1 van de Excel formules.

 

Excel formules in een spreadsheet

Een spreadsheet is een ideaal hulpmiddel voor het maken van overzichten waar veel berekeningen in voor komen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor het bijhouden van je huishoudelijke uitgaven. Je kunt jaarlijkse berekeningen maken om de kosten voor je auto inzichtelijk te maken. Je kunt er rendementen mee uitrekenen (van bijvoorbeeld aandelen). Of je maakt een zakelijk kasboek. Deze zaken kun je maken door gebruik te maken van Excel Formules.

 

Automatisch gebruik van Excel Formules

Voor bovengenoemde voorbeelden geldt dat de formules niet veranderen in de spreadsheet. Als je de Excel formules ingevoerd hebt, kun je de cijfers gewoon veranderen, maar de Excel formules blijven staan. Als je niets veranderd aan de formules worden de totalen automatisch, snel en foutloos berekend. Bij spreadsheets die wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks terugkeren scheelt dat enorm veel werk(bijvoorbeeld het opstellen van een begroting of de jaarstukken van de vereniging). Naast de zakelijke kant zijn er ook veel toepassingen nuttig voor allerlei privé-zaken.

 

excel formules tip

Gebruik van Excel formules, waar let je op?

Je kunt dus zowel getallen als tekst in een cel kwijt. Getallen waarmee gerekend kan worden, worden ook wel numerieke gegevens genoemd. Die kun je gewoon kwijt in Excel Formules. Numerieke gegevens mogen alleen uit de cijfers 0 tot en met 9 bestaan, eventueel aangevuld met een komma of een punt (als decimaalteken). En je kunt een min voor het getal zetten (negatief getal).

Tekst of getallen waarmee niet gerekend wordt, zijn alfanumerieke gegevens. Deze kunnen niet gebruikt worden voor Excel formules. Alfanumerieke gegevens mogen uit alle denkbare tekens bestaan, dus zowel uit letters als cijfers. Een voorbeeld van een getal waarmee niet gerekend wordt, is het Sofinummer: het bestaat uit cijfers, maar er wordt niet mee gerekend.

Ook met een telefoonnummer wordt niet gerekend, dus is dat ook alfanumeriek. Dat is ook duidelijk te zien wanneer er bijvoorbeeld een streepje tussen het netnummer en het abonneenummer staat, of wanneer het netnummer tussen haakjes wordt geplaatst.

 

Excel formules TIP: test je model!

Het is aan te raden om kritisch te blijven kijken naar de uitkomsten van je rekenmodel. Ook al gebruik je het rekenmodel al langere tijd. Controleer regelmatig of het model nog correct werkt. Het wil bijvoorbeeld nog wel eens voorkomen dat een onderliggende formule in een cel per ongeluk wordt vervangen door een getal wat je zelf ingetypt hebt. Dat merk je vaak niet direct. Test het model door alle variabelen stuk voor stuk te vervangen. Dan kun je namelijk zien of alle berekeningen worden doorgevoerd en het eindresultaat correct is. Op die manier kun je grote fouten voorkomen.

 

4 comments

 1. Super hoe je deze tips allemaal weggeeft. De (gratis) trainingen zijn handig voor kleine ondernemers. Als zij hun marketing of hun boekhouding en financieel management doen, dan is kennisgebrek of tools niet de problemen, maar de vaardigheden om het toe te passen. Jij leert hun die vaardigheden d.m.v. de world/excel/powerpoint trainingen. Top!

  • Marc van Maanen

   Hoi Elma,

   Bedankt voor je complimenten en bevestiging!

   Groetjes Marc

 2. Twintig jaar geleden gebruikte ik Excel veel bij mijn werk, sindsdien is veel parate kennis verloren gegaan, maar geweldig van Marc om deze opfristips (gratis) voor mij te herhalen.
  Zeer bedankt ! Johan V

 3. Weytjens Paul

  Als nieuwe syndicus zoek ik een Excel-boekhouding voor een appartementsgebouw van slechts 5 woningen, allemaal eigenaars !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *