PowerPoint , wat is het en wat kan ik er mee?

PowerPoint een mooi programma! In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag; wat is PowerPoint en wat kan ik ermee? Veel mensen kennen de term PowerPoint vast en zeker, hebben er ooit wel eens van gehoord, hebben wel eens een presentatie gezien in PowerPoint of zelfs een presentatie of spreekbeurt gemaakt in PowerPoint,

maar de vraag is; wat is PowerPoint nu eigenlijk? Ondanks dat de term bekend is, kan ik mij voorstellen dat niet iedereen bekend is met het programma. Vandaar deze korte uitleg over PowerPoint.

 

 

Microsoft Office PowerPoint

PowerPoint is een programma voor op je pc, laptop of tablet (tegenwoordig zelfs op je smartphone) om krachtige presentaties in te kunnen maken. En de term presentaties is dan ook in de breedste zin van het woord. Een presentatie kan een spreekbeurt zijn, het kan een medium zijn om tijdens een vergadering bepaalde resultaten te laten zien, het kan je leidraad zijn wanneer je een seminar of webinar verzorgd of je gebruikt het wanneer je lessen/cursussen/trainingen verzorgd.

PowerPoint is een onderdeel van Microsoft Office. Vaak is het zo dat dit programma verkocht wordt met andere softwareprogramma’s van Microsoft zoals Excel, Word en Outlook.

 

Powerpoint Presentaties

In het programma PowerPoint kunnen powerpoint presentaties gemaakt worden. Een soort dia-show, daar kun je het mee vergelijken. Een dia noemen we dan een slide. Op elke slide kun je informatie kwijt. Dit kunnen plaatjes zijn, video’s, tekst, tabellen en grafieken. Het mooie van PowerPoint is dat je gebruik kunt maken van allerlei effecten. Je kunt gebruik maken van allerlei geluidseffecten. Je kunt ook gebruik maken van animaties. Bijvoorbeeld dia’s, tekst, plaatjes etc. op een bepaalde manier op het scherm tevoorschijn toveren. En dit kun je allemaal automatisch instellen.

 

powerpoint

 

PowerPoint gebruiken voor presenteren

Het lijkt eenvoudig om een succesvolle presentatie te maken, maar dat is niet zo. Ik heb zoveel presentaties gezien waar teveel tekst in stond, teveel gebruik werd gemaakt van animaties waardoor de essentie van het verhaal totaal kwijt verdwenen was. (bekijk de video met 7-tips voor een succesvolle presentatie door hier te klikken).

Belangrijk is om je doel vast te stellen wanneer je een presentatie maakt in PowerPoint. Wat wil je bereiken met je verhaal, wie is je publiek en hoe pak je dat aan? Een powerpoint presentatie moet je echt zien als een hulpmiddel. Je presentatie moet boeiend zijn, maar tegelijkertijd overzichtelijk. De presentator, vertelt over zijn onderwerp en steekwoorden, plaatjes, grafieken of ander ondersteunende medium moeten je verhaal versterken. Maar belangrijk is dat de boodschap uiteindelijk overkomt.

 

Powerpoint als video

Daarnaast heb je nog de optie in PowerPoint om je presentatie als video op te nemen. Dan vertel je er niets bij. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken als promofilm voor online doeleinden of voor bijvoorbeeld beurzen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *