Kasboek Maken, De Voordelen Op Een Rij

Kasboek: de voordelen van een goed kasboek. In dit artikel bespreek ik de voordelen van een goed kasboek. Maar eerst beantwoord ik de vraag; wat is een kasboek en wat heb ik eraan?

Een kasboek, ook wel bankboek genoemd, is een document waarin je al je ontvangsten en uitgaven bijhoudt. Het mooiste is om voor alle soorten ontvangsten en uitgaven een aparte kolom te maken. Als je dit op de juiste manier doet dan krijg je hierdoor een duidelijke specificatie van al je bankzaken. In Excel is het vrij simpel om dit te creëren, een spreadsheet noemen we dat. Een spreadsheet heeft het bijkomende voordeel dat het een groot aantal kolommen heeft, zodat je alle uitgaven en inkomsten kunt bijhouden. Verenigingen en kleine bedrijven gebruiken deze vorm vaak.

Een kasboek wordt meestal voor een periode gemaakt. Bijvoorbeeld per maand, kwartaal of jaar. Excel geeft je prima de mogelijkheid om een veel langere periode te gaan gebruiken, maar omdat het niet overzichtelijk is raadt ik je dat af.

 

Wat heb ik aan een kasboek?

Veel mensen/bedrijven zijn geneigd om teveel uit te geven. En met teveel bedoel ik, dat je zoveel uitgeeft als er binnenkomt. En dat wordt vaak niet eens bewust gedaan. Simpelweg omdat het overzicht ontbreekt. Toch is het handig dat je weet hoeveel je uitgeeft en waar aan je het uitgeeft.

De reden waarom ik dit benoem is om inzicht te krijgen in de soorten uitgaven die je hebt. Vaste uitgaven, incidentele uitgaven, investeringen, onverwachte kosten etc. Het inzicht dat je krijgt, via het kasboek, kan je helpen om beslissingen te nemen. Waar kan ik op bezuinigen? Kan ik een reserve opbouwen? Eventueel sparen?

 

Een kasboek maken in Excel?

Een kasboek hoef je niet perse in Excel te maken. Er zijn meerdere manieren om je financiële situatie in kaart te brengen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een notitieblok gebruiken en daar al je inkomsten en uitgaven noteren. Het is makkelijk en toch ook wel laagdrempelig. Je kunt je kasboek overal mee naar toe nemen en direct bijwerken. Nadeel is dat je niet direct een totaal overzicht hebt en vaak moet hoofrekenen.

Voor bedrijven is het zeker wel handig om financiële zaken digitaal te documenteren. Daar zijn uiteraard ook programma’s voor te koop. Voordeel is dat deze programma’s meestal gekoppeld zijn aan je bankrekening. Je hoeft niet handmatig je bankzaken in te voeren. Nadeel is dat ze vaak redelijk duur zijn en toch best wel een beetje ingewikkelder dan je verwacht. Terwijl dat helemaal niet nodig is.

Excel is hele goede optie om je kasboek in te maken. Goedkoop, gemakkelijk en overzichtelijk. Gebruik je het zakelijk, dan heb je het voordeel dat je ook je prive bankzaken mee kunt nemen.

kasboek  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasboek tip

Het bijhouden van je kasboek gaat je pas inzicht geven wanneer je het voor een langere periode gaat bijhouden. Het is namelijk zo dat je bepaalde uitgaven maar eens per jaar hebt of 1 keer per kwartaal. De tip is om dus minimaal een jaar het kasboek bij te houden. Pas dan zul je een “eerlijk” overzicht hebben van al inkomsten en uitgaven. Lees hier meer artikelen van Excel.

5 comments

  1. Wat een prachtige site. Dank je. Hem hem gereblogd

  2. Wat een handige blog, thanks voor het delen!

  3. Klaas Landman

    ziet er goed uit bedankt voor je uitleg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *