Word, veel meer dan een tekstverwerker!

Word, je kunt er zoveel mee! In dit artikel wil ik je laten zien dat Word echt veel meer is dan alleen een tekstverwerker. Een voorbeeld: heel veel mensen weten niet dat je bij een “normaal” tekstdocument in Word je tekst kunt controleren op spelling- en grammaticafouten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om heel veel zaken te automatiseren. Werk je veel met Word en gebruik je vaak dezelfde functies? Dan is automatiseren echt iets voor jou, het bespaard je enorm veel tijd.

Er zitten ook veel functies in Word om je pagina eenvoudig op te maken, te werken met verschillende stijlen, inhoudsopgave’s en het toepassen van een index. Wil je een bronvermelding toevoegen aan je document? Ook heel eenvoudig in Word.

Kortom, ik noem nu even een paar voorbeelden die eigenlijk (vind ik) horen bij het standaard tekstverwerken. Maar er is nog veel meer…… Hieronder een aantal functies binnen Word. 

 

word

 

 

 

 

 

Werken met afbeeldingen in Word

In een tekstdocument van Word kun je heel gemakkelijk afbeeldingen invoegen.. Afbeeldingen zijn niet alleen foto’s, maar ook illustraties of tekeningen. De afbeeldingen kan ik vervolgens gaan bewerken met kleuren, filters, omlijstingen, speciale effecten etc.

Wil je zien hoe het werk? Volgen dan, geheel gratis, onze basiscursus van Word. (klik hier).

 

word

 

 

 

 

 

SmartArt gebruiken in Word

Wil je afbeeldingen of gegevens op een proffesionele manier in je Word document terug laten komen, dan is het werken met SmartArt een verademing. Een mooie foto-presentatie bijvoorbeeld. In SmartArt kun je lijsten maken, een proces op een hele mooi manier weergeven, een cyclus maken van wat jij maar wilt, een stamboom of organigram maken, relaties weergeven etc etc. Veel mogelijkheden dus.

 

Tabellen in Word

In Word bestaat ook de mogelijkheid om tabellen te maken. De tabellen kun je vervolgens, geheel naar eigen smaak, inrichten. Denk hierbij aan verschillende stijlen en kleuren. En wil je de tabel later nog aanpassen? Ook dat kan, je kunt eenvoudig rijen en kolommen toevoegen. Het is zelfs mogelijk om te werken met formules. Daar heb je dus Microsoft Excel niet voor nodig. Dat kan gewoon in Word.

 

Formulieren in Word

Ik denk dat iedereen het wel eens gezien heeft. Een formulier wat ingevuld moet worden (digitaal), maar wat niet werkt. En daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld het veld wat je in moet vullen verspringt, of je moet iets aanvinken en dat werkt niet. Nou, in Word is dus een mogelijkheid om zelf een formulier te maken. Een bestelformulier bijvoorbeeld. Heel eenvoudig om zelf te maken. Hier kun je ook enorm op besparen als je een onderneming hebt en dit gebruikt. Het belangrijkste is dat je het formulier beveiligd. Dat voorkomt namelijk dat zaken verspringen.

 

Sjablonen in Word

Sjablonen maken in Word is handig wanneer je bijvoorbeeld vaak dezelfde documenten gebruikt. Denk hierbij aan standaardbrieven met een logo, rekeningen etc. Een sjabloon is eigenlijk een format wat je maakt. Een format maken, voorkomt dat je elke keer zaken opnieuw gaat doen. Het bespaart je tijd.

 

Drukwerk, adressen en etiketten in Word maken

Wanneer je brochures, nieuwsbrieven of ander drukwerk wilt maken met Word dan is dat ook vrij gemakkelijk te doen. Je kunt verschillende kolommen toevoegen, afbeeldingen, secties en WordArt gebruiken.

Wil je een “fysieke” mailing eruit doen? Dan kun gebruik maken van de mogelijkheid in Word om, vanuit je adressenbestand, automatisch etiketten te maken en af te drukkken voor brieven en enveloppen.

 

Word alleen als tekstverwerker?

Een aantal mogelijkheden binnen Word heb ik je laten zien. Er is dus veel mogelijk. Naast de mogelijkheden die Word zelf biedt, is het ook nog eens mogelijk om samen te werken met andere programma’s van Microsft Office. Bijvoorbeeld hoe je gegevens uit Excel kunt halen en die kunt invoegen in Word. (Lees hier meer over de mogelijkheden binnen het programma Excel).

2 comments

  1. hallo het was een duidelijke uitleg bedankt marc ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *